Kommune Qeqertalik arbejder målrettet med fredning og bevaring for at sikre den lokale kulturarv og bygningers historiske værdi, samtidig med at moderne behov imødekommes. Kommunen skal i henhold til museumsloven i Grønland udarbejde vedtægter for sine museer og udvikle en arkitekturpolitik, der fastlægger principper for bygningers ydre fremtræden, herunder størrelse, konstruktion og materialevalg.
Status for bevaringsværdige bygninger vil blive vurderet, herunder udpegning af nye bygninger, opretholdelse af eksisterende status og eventuel ophævelse af status for bygningsområder fra 1950’erne. Samtidig vil kommunen indgå i samarbejde med Grønlands Nationalmuseum om udpegning og vurdering af fredede bygninger og koordinere tilsynsforpligtelser og planlægning for disse.
Kommunen vil desuden sikre, at data for nationale sektorplaner synliggøres og opdateres i NunaGIS, så de automatisk integreres i kommuneplanen. For fredede områder som Kitsissunnguit vil der blive udarbejdet en forvaltningsplan i henhold til Naturbeskyttelsesloven og fredningsbekendtgørelserne.
Der skal tages stilling til etableringen af en eventuel kommende nationalpark, ligesom kommunen fortsætter arbejdet med ansøgninger til fonden Best Life under fagområdet TIMI TARNI. Kommunen sikrer, at alle bygge- og anlægsprojekter følger bygningsreglementet, samtidig med at der udarbejdes retningslinjer for bevaringsværdige bygninger og §2-områder.
Der lægges vægt på en balance mellem nødvendige renoveringer af nedslidte bygninger og udviklingen af moderne arkitektur med respekt for den grønlandske kulturarv. Endelig vil kommunen gennemgå bevaringsværdige og fredede bygninger i kommuneplanen for at sikre, at udpegningerne er ajourførte og relevante.
Museer og vedtægter: Kommunen skal, i henhold til museumsloven i Grønland, udarbejde vedtægter for sine museer.
Arkitekturpolitik: Udarbejdelse af en kommunal arkitekturpolitik, der fastlægger principper for bygningers ydre fremtræden, herunder størrelse, konstruktion og materialevalg.
Bevaringsværdige bygninger: Kommunen vurderer status for bevaringsværdige bygninger, herunder nye udpegninger, opretholdelse af eksisterende status og evt. ophævelse af status for bygningsområder fra 1950'erne.
Fredede bygninger: Etablering af samarbejde med Grønlands Nationalmuseum om udpegning og vurdering af fredede bygninger, samt koordinering omkring tilsynsforpligtelser og planlægning.
NunaGIS og data: Dialog med Grønlands Nationalmuseum om synliggørelse og opdatering af data for nationale sektorplaner i NunaGIS og integration i kommuneplanen.
Forvaltningsplaner: Udarbejdelse af en forvaltningsplan for fredede områder som Kitsissunnguit, i henhold til Naturbeskyttelsesloven og fredningsbekendtgørelser.
Nationalpark og Kitsissunnguit: Stillingtagen til etablering af en evt. kommende nationalpark og fortsættelse af arbejdet med ansøgninger til Best Life-fonden.
Bygningsreglement og tilsyn: Sikring af overholdelse af bygningsreglementet for alle byggerier og anlægsarbejder samt udvikling af retningslinjer for bevaringsværdige bygninger og §2-områder.
Modernisering med respekt for historien: Balance mellem nødvendige renoveringer af nedslidte bygninger og moderne arkitektur med respekt for den grønlandske kulturarv.
Historisk gennemgang: Gennemgang af bevaringsværdige og fredede bygninger i kommuneplanen for at sikre ajourførte og relevante udpegninger.
I Kommuneplanen skal der arbejdes med:
- At der tilstræbes udarbejdelse af en moderne politik for fredning og bevaring, der tager afsæt i den grønlandske historie og kulturarv.
I sektorarbejdes skal der sættes fokus på
- At der udarbejdes de krævede vedtægter.
- At der gennemføres et samarbejde med Grønlands Selvstyre for at udarbejde og videreudvikle hensigtsmæssige digitale værktøjer.
- At disse værktøjer sikrer synlighed, gennemskuelighed og gennemsigtighed omkring fredede områder, både for bygninger i og uden for bosteder samt i det åbne land.
- At værktøjerne dækker både kommunens og Selvstyrets ansvarsområder.
I Qeqertalik Kommuneplan 2025-2037 skal borgernes forslag indgå:
- At borgerne inddrages i udviklingen af smukke bosteder, med respekt for og inddragelse af de grønlandske værdier.